Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03 10:10 - Остро перо : 20 години България в НАТО, 20 години срам
Автор: pantaleev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 626 Коментари: 36 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
Здравейте, уважаеми читатели! Днес се навършват 20 години от присъединяването на нашата любима родина към Северноатлантическия алианс (НАТО). Двадесет дълги, трудни и изпълнени с противоречия години. Години, които ни накараха да се изчервим от срам неведнъж. В тази публикация ще разгледаме някои ключови моменти от нашето членство и как то оформи България през последните две десетилетия.

Първо, нека си припомним ентусиазма около присъединяването към НАТО. През 1997 г., когато официално подадохме молбата си за членство, мнозина вярваха, че това е началото на нова ера за страната ни. Обещанията за икономически растеж, политическа стабилност и сигурност звучаха примамливо. Въпреки това, двадесет години по-късно реалността изглежда доста различна.

Въпреки че присъединяването към НАТО донесе определени ползи като споделяне на разузнавателна информация, подобряване на военните способности и достъп до финансиране за модернизиране на армията, то също така доведе до значителни недостатъци. Един такъв недостатък беше загубата на суверенитет. Като член на НАТО, България трябваше да се съобразява с решенията на Алианса, дори когато те не бяха в най-добрия интерес на нашата страна. Това стана болезнено очевидно по време на конфликта в Украйна, където правителството ни безусловно подкрепи санкциите срещу Русия, въпреки потенциалното въздействие върху нашата икономика.

Друго разочарование е липсата на напредък в борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона. Въпреки ангажимента на България към принципите на демокрацията и човешките права, страната ни продължава да се бори с дълбоко вкоренена корупция на всички нива на обществото. Този проблем подкопава доверието в институциите и възпрепятства икономическото развитие. Членството в НАТО трябваше да действа като катализатор за промяна, но вместо това изглежда, че е било използвано като удобно извинение за липса на действие.

Освен това участието на България във военни операции на НАТО често води до повече проблеми, отколкото решения. Спомняте ли си намесата в Ирак през 2003 г.? Въпреки че първоначално правителството ни подкрепи инвазията, по-късно стана ясно, че тя е била грешка. Не само че хиляди цивилни загубиха живота си, но и България понесе значителна финансова тежест поради необходимостта от възстановяване и реконструкция.

Нещо повече, ангажиментът на НАТО към колективна отбрана доведе до увеличаване на военните разходи, което натовари допълнително вече крехката ни социална система. Докато други държави инвестират сериозно в здравеопазване, образование и инфраструктура, ние продължаваме да отделяме значителна част от нашия бюджет за отбрана. Това разпределение на ресурси е не само финансово неустойчиво, но и морално съмнително предвид многобройните социални предизвикателства, пред които сме изправени у дома.

В заключение, докато 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО може да бъде повод за размисъл върху ползите от членството, тя също така служи като ярко напомняне за изпитанията и премеждията, пред които сме изправени като нация. Благодаря ви и нека продължим дискусията по-долу!



Тагове:   България,   НАТО,   срам,


Гласувай:
17



1. bager - Днес няма да пиша възпитано
29.03 10:27
20 години от унищожението на Българската Армия, в която съм служил. Радвам се и Господ си знае работата, че аз не съм давал Клетва, когато България, по идея на слугинажни дебили като моньо трабанта и не толкова натиснати от посолството, влязохме в говНАТО. Аз не служа и не съм давал Клетва във вярност на никой друг, освен на моята Родина, Майка България! F*ck говНАТО!
Любомил
цитирай
2. pantaleev - 20 години от унищожението на Бъл...
29.03 10:33
bager написа:
20 години от унищожението на Българската Армия, в която съм служил. Радвам се и Господ си знае работата, че аз не съм давал Клетва, когато България, по идея на слугинажни дебили като моньо трабанта и не толкова натиснати от посолството, влязохме в говНАТО. Аз не служа и не съм давал Клетва във вярност на никой друг, освен на моята Родина, Майка България! F*ck говНАТО!
Любомил


Разбирам гневът ти! Забравих да спомена друг важен момент - Въздушните удари на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. Удари заради които и до ден днешен нашите управници не се извиниха на нашите съседи и братя сърби! Стелтовете летяха на наша територия само и само да ни приемат в този съюз
Срамен момент в нашата най нова история :(
цитирай
3. petgrig - Даже и дежурните
29.03 12:35
копейки нещо ти закъсняват с драсканиците:)
Еми това не е като плюенето по тоя и оня, трябва си акъл:)
цитирай
4. pantaleev - копейки нещо ти закъсняват с дра...
29.03 12:38
petgrig написа:
копейки нещо ти закъсняват с драсканиците:)
Еми това не е като плюенето по тоя и оня, трябва си акъл:)

Ти нали си доларовец. Какво ти пука :)
цитирай
5. petgrig - Съм и затова
29.03 12:40
живея прилично. Ти случайно видя ли последния курс на рублата м?
цитирай
6. pantaleev - живея прилично. Ти случайно видя ли ...
29.03 12:50
petgrig написа:
живея прилично. Ти случайно видя ли последния курс на рублата м?

И защо ми е да го гледам. Рублата си е много добре. Не измествай темата. Ти и твоите идоли сте насрани до уши и все Русия ви е виновна.
цитирай
7. mt46 - ...
29.03 12:53
Влизането на България в НАТО бе условие, за да влезем в ЕС... Така постепенно бяхме заблудени и завладени от Запада...
цитирай
8. petgrig - Влизането на България в НАТО бе у...
29.03 13:03
mt46 написа:
Влизането на България в НАТО бе условие, за да влезем в ЕС... Така постепенно бяхме заблудени и завладени от Запада...

Цъфна най-сетне един от тия дето се борят за приза глупак на годината:)
Я и тука си развий тезите за комунизма че да са на още по-подходящото място:)
цитирай
9. kiberdanna - Десетилетия бяхме във Варшавския ...
29.03 13:13
Десетилетия бяхме във Варшавския договор, но нямаше съветски бази, а сега е тъпкано с американски бази. Никога по време на Варшавския договор е нямало войници, още по-малко пък чужди, които да влизат в цивилна зона, докато хората работят, да ги карат да коленичат под дулото на автомата. Това направиха американски войници при НАТО-вси учения. Никога по време на Варшавския договор не сме били принуждавани да унищожаваме оръжие. Заради НАТО нарязахме и ракети. Спря се модернизацията и на самолети, които сега ще се подарят в Украйна (понеже били лоши). Никога по време на Варшавския договор не сме плащали самолети, които да очакваме да се получат след години, след като и без друго модела е морално остарял. Никога по време на Варшавския договор, войници от Варшавския договор не са влизали във физически конфликт със селяни и полицаи (както стана в Коиловци, познавам лично хората, които хвърлиха шамарите на френските командоси). Никога по време на Варшавския договор не сме били толкова неподготвени за война, а толкова близко до нея. Никога по време на Варшавския договор, не само министър, изобщо военен не си е позволявал да парадира с чуждо знаме, както мършояда Тагарев, който изяде много як шут отзаде. Браво за материала!
цитирай
10. cefules - Случаят с американските войници, ...
29.03 13:23
Случаят с американските войници, които нахлуват в цех и карат хората да коленичат е шокиращ. Паразити като Пешо Гнидата или каквото и да се крие под този кух профил си нямат представа какво е да работиш на обект, да се трепеш за неособено високо заплащане, да имаш грижа и за семейство и за себе си. Това нищожество се присмиваше и злорадстваше и над миньорите, които оставаха без работа, така че е ясно, че си няма представа какво е да вадиш хляба си честно и с тежък физически труд, така че за него и подобните му е ясно, че не се е случило кой знае какво. Но всеки, който знае какво е да работиш е наясно що за унижение е, докато се трепеш да ти излязат хора във военни униформи и да те карат да коленичиш на цимента, насочили срещу теб оръжие. Все едно си терорист. И тези американски войници, които унижиха публично българи и може да им са причинили тежки заболявания, не разбрахме дали са наказани, защото са недосегаеми за нашите закони. ТОВА Е ОКУПАЦИЯ.
цитирай
11. pantaleev - Марине
29.03 13:27
mt46 написа:
Влизането на България в НАТО бе условие, за да влезем в ЕС... Така постепенно бяхме заблудени и завладени от Запада...


Трябваше да има референдум за НАТО, за ЕС и сега за приемането на Еврото..
цитирай
12. pantaleev - Този дето се има за Батман
29.03 13:29
Я не обиждай коментиращите при мен. Най вече Марин Тачков който се е доказал през годините като един нормален блогър и творец. Давам ти свобода но словото да не ревеш, че не допускам мнението но не прекрачвай границите.
цитирай
13. pantaleev - kiberdanna
29.03 13:30
Благодаря за споделеното мнение :)
цитирай
14. pantaleev - cefules
29.03 13:33
E той твърди че бил много заможен. Нещо в което се съмнявам. Аз бих попитал кака му Анджи която му е идол в живота как приема нейният най голям гъзоблизник да се държи като омразните и тролове в блога. Но там работата е безпринципна. Иначе как да си обясним жената която мрази онзи строй е снаха на комунист и дружка с колега нейн журналист агент от шесто главно. :)
цитирай
15. petgrig - Случаят с американските войници, ...
29.03 13:54
cefules написа:
Случаят с американските войници, които нахлуват в цех и карат хората да коленичат е шокиращ. Паразити като Пешо Гнидата или каквото и да се крие под този кух профил си нямат представа какво е да работиш на обект, да се трепеш за неособено високо заплащане, да имаш грижа и за семейство и за себе си. Това нищожество се присмиваше и злорадстваше и над миньорите, които оставаха без работа, така че е ясно, че си няма представа какво е да вадиш хляба си честно и с тежък физически труд, така че за него и подобните му е ясно, че не се е случило кой знае какво. Но всеки, който знае какво е да работиш е наясно що за унижение е, докато се трепеш да ти излязат хора във военни униформи и да те карат да коленичиш на цимента, насочили срещу теб оръжие. Все едно си терорист. И тези американски войници, които унижиха публично българи и може да им са причинили тежки заболявания, не разбрахме дали са наказани, защото са недосегаеми за нашите закони. ТОВА Е ОКУПАЦИЯ.

Альоу неграмотния и необразования то е нормално да съчувстваш на себеподобните си! Щото мисленето ви е че който не копа не работи както се говореше при комунизма. Ми да се бяха образовали, тогава щяха да си изкарват прилично хляба! Ма то за тая работа трябва акъл най-вече:)
цитирай
16. petgrig - Пантич
29.03 13:56
бих ти отговорил, но Анджи изрично ме помоли повече да не я намесвам в разговорите тука.
И поне известно време ще се съобразявам с това.
цитирай
17. iw69 - БГ в НАТО
29.03 14:06
е равно на нова национална катастрофа.
Ликвидираха и ни иззеха оръжията, които имахме (самолети, хеликоптери, ракети, танкове) и сега ни пробутват прескъпите им залежали боклуци, от които се чудят как да се избавят , като напр. БТР Срайкер, остарелите вече Ф 16, които така и не сме получили вече над 5 год.
цитирай
18. pantaleev - бих ти отговорил, но Анджи изрично ...
29.03 14:06
petgrig написа:
бих ти отговорил, но Анджи изрично ме помоли повече да не я намесвам в разговорите тука.
И поне известно време ще се съобразявам с това.

Ок. Тогава и предният ми коментар е последният в който и аз я споменавам - за сега!Тогава мотивирай личните си причини за тези подскоци спрямо Стефан и въобще.
цитирай
19. pantaleev - е равно на нова национална катас...
29.03 14:08
iw69 написа:
е равно на нова национална катастрофа.
Ликвидираха и ни иззеха оръжията, които имахме (самолети, хеликоптери, ракети, танкове) и сега ни пробутват прескъпите им залежали боклуци, от които се чудят как да се избавят , като напр. БТР Срайкер, остарелите вече Ф 16, които така и не сме получили вече над 5 год.

За Ф-16 ще прелетат чертежите им тази година на 6 май!
цитирай
20. petgrig - Ами не понасям
29.03 14:08
неграмотни и долни хора и то с претенции да са "творци". Просто е:)
цитирай
21. pantaleev - Ахам
29.03 14:12
petgrig написа:
неграмотни и долни хора и то с претенции да са "творци". Просто е:)

Не мога да ти помогна и да облекча терзанията ти :(
Ще оставя Стефан сам да ти отговоря както намери за добре.. няма да ти отговарям повече понеже обещахме да не намесваме А.П. пък и да не спамим дискусията. За разлика от теб - няма да се изявявам като ководещ в твоят блог.
цитирай
22. petgrig - неграмотни и долни хора и то с пре...
29.03 14:16
pantaleev написа:
petgrig написа:
неграмотни и долни хора и то с претенции да са "творци". Просто е:)

Не мога да ти помогна и да облекча терзанията ти :(
Ще оставя Стефан сам да ти отговоря както намери за добре.. няма да ти отговарям повече понеже обещахме да не намесваме А.П. пък и да не спамим дискусията. За разлика от теб - няма да се изявявам като ководещ в твоят блог.

Ще отговори, ама друг път:)
Нали го виждаш къф е бъзльо - затворил си е коментите, най-много да изплюе нещо за някой по чуждите блогове, ама да влезе в схватка с тоя по когото плюе, не му стиска. Е това не е ли долно и нечистоплътно човече?
цитирай
23. pantaleev - petgrig
29.03 14:21
Не продавай на краставичар - краставици или по скоро на производител на лют пипер - люти чушлета. Когато аз влизах в схватки с Стефан преди години не беше ли част от групичката която пищеше до админите. Или си бил част от тролското ядро? Хм не те помня ако е така. Някой ден ще трябва да свалиш маската на Батман и да си просто... Брус Уейн :)
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, Пантич!
29.03 14:24
Във връзка с двадесет годишнината дадоха разплакания от умиление Сюлейман паша! Съмнително е, че е служил войник, но точно такива се бъркатв неща, с които не са наясно и ги омаскаряват!
Тежко им на потърпевшите!
Но си спомням, когато за пръв път предложи влизане на България в НАТО , как стана Анжел Вагенщайн и каза, че вечерта ще се отбие утях! И ще каже на баща му да го натупа хубаво!?
На 36 годишен да кажеш това и той да си трае, показва, че го има за неразумен хлапак!
И тоя хлапак твори история на България?
цитирай
25. pantaleev - Здравей, Иване!
29.03 14:34
Драго ми е да видя в моят блог приятел! Сюлейман Пуси както го наричат е един комичен герой. Синът му е същият - даже по агресивен Натовец от бащата. Но както се казва - крушата не пада по далече от дървото.
Анжел Вагенщайн беше добър и мъдър човек. Остана верен на принципите си. Баща на Сюлейман също остава в историята като велик философ. Жалко, че поколенията така се измениха и всяка дума казана им на криво наричат - антисимитизъм. И то хора които не знаят какво е истинският антисимитизъм.
Поздрави :))
цитирай
26. petgrig - Евала
29.03 14:38
че припомняш как се отнасяхте с цефуля, който сега ви е подложил задните си части. Прави го по-често:)
Тъй...повече няма да пиша, освен ако това нищо реши наистина да ми отговори.
цитирай
27. pantaleev - petgrig
29.03 14:45
Наистина последен коментар от мен към теб. Виж в живота нещата се променят. Някои хора които са ти били приятели - разочароваш се. Други пък с които си бил "враг" след време се оказват че не са "такива врагове". Аз никога не съм крил или отричал това което съм писал за Стефан, за Иван или за който и да било друг. С редица мои опоненти от миналото сега сме в добри отношения и в това няма нищо лошо. Ако си чел friends ще знаеш, че дори с Рустамич имахме не един спаринги там преди да станем успешен тандем.
С Мимо Гарсия обаче това няма как да стане - там различията са базисни, идиологически и принципни. Той трябва да изживее страхотен катарзис и да се обърне на 180 градуса като мислене, човек, ориентация - всякаква! Няма как да стане :))
цитирай
28. kvg55 - pantaleev,
29.03 22:35
СатаНАТО като много други неща си отива с оттичането на буржоазното общество.
цитирай
29. pantaleev - СатаНАТО като много други неща си ...
30.03 02:14
kvg55 написа:
СатаНАТО като много други неща си отива с оттичането на буржоазното общество.

Надявам се да видим краят му скоро!
цитирай
30. cefules - Най ми е кеф когато анонимни мишки ...
30.03 16:17
Най ми е кеф когато анонимни мишки тръгват да ми говорят за смелост. Имам си достатъчно, че да застана зад всяка своя дума със собственото си лице и име, без да крия публична информация за себе си. Разбира се, това един бъгав мозък, няма как да отчете. Това, че нямам време за губене с всеки галфон, а и нямам желание да давам на всяко кресливо нищожество още малко трибуна, след като са обсебили цялото публично пространство с писъците си и крясъците си, ако ще да си го мисли за страх. Не е толкова важно. Тук нещо се коментираха личните ми взаимоотношения. Не, че дължа някому обяснение, но и отговорът ми не е към Гнидата. 1. Честно - почти съм забравил драченето ни. Не е склерозата, просто - не съм му отдавал изглежда толкова голямо значение. Не съм толкова тънкообиден. Някои примабалерини или някои прима-журналистки, дето изпадат в несвяст, само защото "приятел" ги блокирал във фейсбук, може трудно да го разберат, но истински мъж може. 2. Научил съм се да поставям дистанция между лични чувства и идеи. В случая това не взе роля, защото пак ще кажа - почти бях забравил. Но дори да не бях, дори да не бях, има доста други случаи извън мрежата, когато подкрепям и хора, които лично не понасям, но споделяме едни и същи идеи. Личните ми чувства в такива моменти, нямат място...Само, че нещастници обсебени от комплексираното си Его, няма как да разберат, какво означава това. Съжалявам, че оспамих темата ти, тя беше далеч по важна. За последен път по нея: ВЪН ОТ НАТО!
цитирай
31. pantaleev - Благодаря за отговора Стефане
30.03 16:48
Въобще не си оспамил темата. В коментарите съм дал право да се коментира темата и странични неща. Аз не знам защо този образ толкова го стяга чепика и е приел на живот и смърт това, че не играеш по свирката на неговата приятелка.
По темата : Днес в предаването на Волгин в своята историческа рубрика Александър Сивилов говори точно по темата която припомних в коментар 2 към bager. 25 години откакто НАТО нападна Югославия. НАТО ВЪН!
цитирай
32. petgrig - Най ми е кеф когато анонимни мишки ...
30.03 17:18
cefules написа:
Най ми е кеф когато анонимни мишки тръгват да ми говорят за смелост. Имам си достатъчно, че да застана зад всяка своя дума със собственото си лице и име, без да крия публична информация за себе си. Разбира се, това един бъгав мозък, няма как да отчете. Това, че нямам време за губене с всеки галфон, а и нямам желание да давам на всяко кресливо нищожество още малко трибуна, след като са обсебили цялото публично пространство с писъците си и крясъците си, ако ще да си го мисли за страх. Не е толкова важно. Тук нещо се коментираха личните ми взаимоотношения. Не, че дължа някому обяснение, но и отговорът ми не е към Гнидата. 1. Честно - почти съм забравил драченето ни. Не е склерозата, просто - не съм му отдавал изглежда толкова голямо значение. Не съм толкова тънкообиден. Някои примабалерини или някои прима-журналистки, дето изпадат в несвяст, само защото "приятел" ги блокирал във фейсбук, може трудно да го разберат, но истински мъж може. 2. Научил съм се да поставям дистанция между лични чувства и идеи. В случая това не взе роля, защото пак ще кажа - почти бях забравил. Но дори да не бях, дори да не бях, има доста други случаи извън мрежата, когато подкрепям и хора, които лично не понасям, но споделяме едни и същи идеи. Личните ми чувства в такива моменти, нямат място...Само, че нещастници обсебени от комплексираното си Его, няма как да разберат, какво означава това. Съжалявам, че оспамих темата ти, тя беше далеч по важна. За последен път по нея: ВЪН ОТ НАТО!


Ся мишко нищожна като говориш с мен ще говориш с мен, а не за мен с другите! Не че не го знаехме и преди но да припомня - ти достойнство НЯМАШ И НИКОГА НЕ СИ ИМАЛ! Сега вече видяхме, че си и мръсник /нещо което винаги съм знаел впрочем/. Ако Анджи не ми беше забранила да я споменавам щях и тука нещо да ти отговоря мизернико, но засега няма да го направя /стига да не повториш името й още няколко пъти без повод е тогава направо ще те хвана за врата и ще ти навра собствените лайна в устата/!
цитирай
33. petgrig - И да ви е ясно на всички
30.03 17:19
тука - България ще излезе от НАТО когато ви цъфнат налъмите:)
цитирай
34. pantaleev - Моля без заплахи
30.03 17:29
Разбирам, че е събота следобед и може да сме на някоя и друга бира, но нека спазване добрият тон.
А за НАТО ще поживеем и ще видим.
цитирай
35. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=sjXOVuAZ_bw
31.03 06:03
Проф.Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в САЩ някой може да провокира дори ядрен конфликт

/Поглед.инфо/ Втора част от разговора на Симеон Миланов с проф. Иво Христов:
- Защо Ватикана поиска мир в Украйна и се обяви срещу джендърната идеология?
- Колко влиятелен е наистина Светият Престол?
- Какви са истинските отношения на Ватикана с ЕС и кои европейски политици са свързани с Римокатолическата църква?
- Каква е разликата между католическите и англосаксонските елити?
- Създава ли Путин нова опричина?
- Защо Путин все още не е премахнал либералния финансов блок?
- Защо Русия няма идеология и нужна ли й е такава?
- Ще бъде ли примамен Китай във война в Тайванския проток?
- Може ли да има индийско-китайска война?
- Отделя ли се Турция от Запада и каква е съдбата на Балканите?
- Пантюркизмът или ислямо-османистката линия ще надделеят в Турция?
- Какво трябва да направи България , за да оцелее?

/ВИДЕО/
Първата част от интервюто гледайте тук: • Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украй...

Тагове: Иво Христов, избори, САЩ, ядрен конфликт
цитирай
36. pantaleev - Sekirata
31.03 10:34
Лично аз го гледах. Редовно следя Поглед инфо.
Поздрави :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pantaleev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382212
Постинги: 164
Коментари: 4710
Гласове: 27738
Архив